İdeal bir besin
Potansiyel
sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmaları hemen hemen
ideal bir gıda haline getiriyor.
Şeker,
protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A
Vitaminleri içeriyorlar. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı
sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde
hurmalarda bulunuyor.
Hafızaya iyi geliyor
Hurmalar,
bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal’e dönüşen 15,6 mg β-karoten içerir.
Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma β-karoten’in uzun süreli kullanımı
hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.
Kanseri önleyici
Hurmalarda
yüksek oranda lif bulunur. (Yüzde 6,5–18). Büyük oranda hurmayla beslenen
bedevi Araplarında düşük kanser ve kalp hastalıklarının riski olduğu ortaya
çıktı. Araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim
kanseri olasılığını düşürdüğünü gösterdi.
Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir.
Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri
önleyici özelliği vardır.
Antioksidan kaynağı
Yüksek
besin değerinin yanında hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli
araştırmalarda ortaya kondu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve
yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli
diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların
yoğunluğu artıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder